Motorisk inlärning

När vi pratar om inlärning av rörelser gäller förstås samma rutin som inlärning av vilken information som helst; repetition, feedback, repetition, feedback osv. Vikten av denna feedback bör inte underskattas, om vi gör samma rörelse om och om igen så kommer det inte spela någon roll om vi gör rörelsen felaktigt. Detta gör det förstås också till en bra idé att ha någon med sig när man ska träna som nybörjare. Extern feedback (från andra) brukar ge mycket mer än intern feedback (den du ger dig själv) i nybörjarstadiet. Dock när du blir mer erfaren och har en längre tids träning bakom dig så blir den interna feedbacken desto viktigare och ger oftast en bättre bild av din träningssituation och dina inlärningsmöjligheter. Tänk också på att inte bara ge feedback till rörelsen utan också resultatet av den (påverkan på kroppen eller hindret t.ex.)

Killar och tjejer har rent naturligt olika styrkor när vi pratar om motorisk inlärning. Killar är i allmänhet starkare medans tjejer oftast har bättre kroppskontroll, då gällande balans och koordination. Båda av dessa styrkor ger fördelar inom parkourträningen liksom att brist på den ena eller andra förstås ger nackdelar. Den överhänganade fördelen alla har är dock den egna viljan, vet man att man är stark i någon rörelse så använder man den mer och söker sig till vägar där den kommer till nytta.

Vid motorisk inlärning så pratar man ibland om tre viktiga delar som tecken på att en rörelse är inlärd.

Concistency - 
Rörelsen blir enklare, mer exakt. Du lyckas vid fler och fler av försöken och precisionen ökar.

Persistence - Du kommer omedvetet ihåg rörelsen trots att det gått en tid sedan du utförde den senast, ingen omlärning krävs.

Adaptability - Du anpassar rörelsen till att fungera på olika platser. Du kan t.ex. anpassa saut de chat till ett längre hinder än du är van vid, gå balans på ett runt räcke istället för ett platt osv.

Sömnen bör inte heller missas som ett viktigt stadie i vår motoriska inlärning. Har du svårt att få in en rörelse som du vill, drilla rörelsen så tekniskt korrekt du kan oavsett hastighet. Gå och "sov på saken", gå tillbaka till hindret och försök igen. Det kommer att vara lättare.

Ett bra motoriskt kunnande ger dig även en insikt om hur andra människor fungerar, du kan anpassa dig för att förenkla din och andras vardag. Ett väldigt enkelt exempel är huruvida du ska stå eller sitta ner på tunnelbanan. Behöver du vila benen eller mår de bättre av att användas? Ska du bara en station eller märker att någon kan behöva en sittplats bättre än du?

Den motoriska träning vi får av Le parkour är inte unik, det har jag svårt att tro, men den världsbild, den inställning till vår omgivning som vi får tror jag är högst unik. Vi lär oss använda delar av både vår kropp och omgivning som de flesta inte lägger större tanke på till vardags. Efter en träning är traceurers händer ofta lika lortiga som deras fotsulor. Varför? För att de har lärt sig att använda dem.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0