Några tankar

...kring säkerhet och utveckling inom parkour som dyker upp ganska ofta under parkourträning. Kanske inte så mycket det tidigare (i detta sammanhang jag skriver om nu) då de flesta av oss väljer hinder som sällan kräver mycket eftertanke. Finns eftertanke finns oftast tviviel och finns tvivel så finns risk.

Runt säkerhet kan man prata om Vill, Kan, Borde, och för utveckling och parkourträningen som helhet för den delen så kan man prata om Styrka, Känsla och Anda.

Tänk dig att du står framför ett hinder som du inte är 100% säker på att du klarar men vill ge det en extra tanke för att du känner samtidigt att du är på en nivå så du kan klara det.

Vill - Vill du passera hindret, göra hoppet, eller är det någon annan som vill att du ska göra det? Tränardu för dig själv, eller är det någon som pressar dig? Se till att det är DIN vilja som styr och DINA förutsättningar som ställer kraven.

Kan - Har jag fysisk förmåga att klara det här hindret? Är det en vägg så kommer jag ju helt enkelt inte att komma upp, men är det t.ex. ett längre hopp så bör jag vara väldigt säker på att jag klarar avståndet. Testa på marken bredvid eller stega avståndet och testa samma längd. Kommer du fram? Med eller utan marginal?

Borde - Övriga aspekter. Har du tränat i 1,5 timma och ska göra en 2,5 meters precision mellan två räcken? Sovit eller ätit dåligt så du känner dig seg i kropp eller huvud? Har du ont någonstans? Håller hindret du ska använda? Är det en kritvit vägg som du inte bör smutsa ner? Om du missar/kommer för långt, landar du i en rabatt eller i övrigt har sönder något?

Detta är inget som du tar 20, 10 eller ens 5 min att fundera igenom vid varje hunder, det ska komma automatiskt, en avläsning, utvärdering av dig själv och hindret. Du ska (bör) vara medveten om dina begränsningar och hur din träning kan påverka din miljö och dig själv.

Vidare då till utveckling. Dan Edwardes vid Parkour Generations pratade under en intervju om tre viktiga delar i parkourträningen, han benämnde dem "Strength, Touch and Spirit" här översatta till Styrka, Känsla och Anda.

Styrka - För le parkour krävs, som jag skrev om i ett tidigare inlägg, ett bra mått av styrka. Inte bara för att rent sagt bli starkare, men också för att vår motorik förbättras och vi får svårare att skada oss för att nämna två exempel. Ni kan läsa mer i mitt tidigare inlägg "Parkour och Styrka"

Känsla - Handlar om att känna sina hinder, att känna sin kropp och dess begränsningar. Att kunna avläsa sin mijlö på ett sätt som en icke-traceur inte gör. Balans och tysthetsträning är exempel på när vår känsla sätts på prov och vi har stort fokus på kontroll av den egna kroppen

Anda - Att du tränar för din skull, att du tränar på ett säkert sätt och att du tränar ansvarsfullt. Du klättrar inte upp på folks väggar för att du kan, du jagar inte bort barn som leker vid det hindret du precis vill vara vid. Du tränar med en öppet sinne, en positiv inställning och en vilja att förbättras.

Det om det.

Kommentarer
Postat av: Dee-Kej

Good shit. ^^

2008-10-30 @ 01:52:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0