Träning med Yamakasi

För er oinsatta så tänkte jag börja med lite bakgrund. Yamakasi är den grupp traceurer som började träna Le Parkour när det hela började i Lisses, de var då 9 st varav två av dem var David Belle och Sebastien Foucan. Dock senare så kände David och Seb att det ville gå sina egna vägar och kvar blev de sju stycken i Yamakasi.

Charles Perrière och Malik Diouf är två av dessa som tack vare en duktig och driven traceur vid namn Jonas och hans mor blev hitbjudna för att träna en mindre grupp i ca 4 dagar. Träningen pågick 20-23 Juni 2009.

Dag 1


Första dagen började lite hackigt men intressant. Jag måste erkänna att jag hade mina tvivel på att Yamakasi skulle dyka upp i Stockholm bara sådär, med tanke på hur litet Sverige är i världen ur en parkoursynpunkt. Dock försvann mina tvivel sekunden jag kom dit då jag ser Charles och Malik, både för mig välkända ansikten gå igenom rolls med eller utan hopp med ett litet gäng i en lekpark nära Norsborgs t-bana.

Efter ett bra tags rullande och hoppande så rörde vi oss vidare. Resten av dagen spenderades mest med att reka omkring i området samt en tur in till stan. Charles och Malik spenderade mest tid med att observera under den tiden och ingen större tid lades på träning.

Lärdom: Obeservera - Behandla - Agera

Dag 2

Under andra dagen började vi med ett teknikpass följt av fys. Teknikpasset delades upp i två grupper som kördes av Malik och Charles resp. Maliks del bestod av ett L-format räcke på en låg mur. Han visade en slinga över och genom räcket och ökade komplexiteten vartefter vi tränade. I slutet hade vi en kort men teknisk slinga som efter ett antal repetitioner inte bara gick fort utan även lättare. Att glida igenom hela slingan blev roligare och roligare och till slut så drog man igenom den bara för känslan av hastigheten genom ett stort antal rörelsemoment. En grymt härlig känsla.

Vi gick vidare till tictac - saut de bras från höger och vänster för att sedan blanda in lite fler hinderpassager i en kort men relativt krävande slinga.

Det efterlängtade (?) regnet kom och vi gick till Hallunda c och körde fys bestående av ett antal sorters armhävningar, benböjar, upphopp och ett antal hundra crunches. Jag vinglade till slut tillbaka till t-banan med lår av betong och avlutade dagen lagom utpumpad i mitt badkar.

Lärdom: Repetition är kunskapens moder

Dag 3

En mer teknisk dag än den föregående. Vi inledde med en slinga på en liten lekplats, mest hopp och landningar på olika saker och en effektiv start. Efter detta tog vi oss till en innegård med många låga murar och lade mycket tid på armgång, precisioner, catleaps och långa hopp + slapout. Allting gjordes som vanligt i slingor, en efter en eller i ström. Vid det här laget (dvs efter två dagars träning) vad händerna ganska lagom möra men efter det här passet hade vi samtliga 1-5 upprivna blåsor per hand. Inte kompis. Men vi fortsatte adrenalinstinna som vi var och fick mycket bra träning gjord. Vi lärde oss speciellt hur mycket stryk händerna tar när man verkligen tränar. (Nämnas bör att vi kände på våra tränares händer, det kändes mer som nylon än hud)

Vi rörde oss vidare till en närliggnade park och körde benfys i form av hopp på ett ben och jämfotahopp upp för en liten läktare vilket varvades med armhävningar i ett antal varv. Sedan drillades hopp i olika varianter över ett lägre räcke. Snurrar lades till i en rölsesekvens och passet avslutades med quadrupedie (rörelse på alla fyra) längs räcket.

Efter ett antal foton med olika mer eller mindre tveksamma hopp och poser kallade vi det en dag och tog oss hemåt i väntan på den fasansfulla träningsvärken i låren som tveklöst skulle dyka upp kommande morgon.

Lärdom: Hård träning är bra träning

Dag 4

Sista dagen började tidigare än de andra dagarna då vi skulle hinna med att träna innan Charles och Malik skulle behöva röra sig mot Arlanda. Den här dagen blev en repetition av allt vi tränat på under tidigare dagar. Under delvis ledning av mig och delvis av Yamakasi körde vi igenom alla de moment som tränats. Vi avslutade passet med att jobba ur lårmusklerna i kombination med pushups och crunches i ett antal varv.

Nöjda och glada från både vår och deras sida avslutade vi fyra grymt bra (för att inte nämna varma och soliga) dagar med en massa foton på allt och alla, autografer, frågor till Yamakasi och slutsnack innan vi slutligen runt 1730 lämnade av grabbarna vid flygbussarna på Cityterminalen.

Lärdom: Vikten av att känna sina gränser när man är pigg likväl som när man är trött.

Slutliga tankar

Jag har länge funderat på hur det skulle vara att träna med och framför allt tränas av killarna som ägnat mer tid än någon annan till parkour under de senaste 20 åren av sina liv. Det jag blev mest glad över hur mycket deras tankegångar, träningsmetoder och inställning till träningen sammanstrålade med mina.

Det bästa med det hela var förstås att veta att de som tränar oss ligger på den absoluta toppen när det kommer till le parkour, både i utövande och instruktion. De hade de perfekta tipsen, möjlighet att visa perfekt och tydligt kombinerat med en inställning som bidrar till utveckling. De behövde sällan ens säga något för att vi skulle förstå vad vi skulle förändra i rörelserna.

Ännu en sak jag lärt mig är hur mycket händerna slits när man tränar på denna nivå. Men om händerna in slits så kommer de inte heller bli starkare till den nivån när de blir tillräckligt tåliga för att jag ska kunna träna oftare och oftare. Som det är nu lär jag behöva någon vecka innan händerna läkt ihop tillräckligt. Men det var såå värt det.

Avslutningsvis kan jag säga att de här tre dagarna har varit den bästa träningen någonsin. Jag har haft träningsvärk i hela kroppen under dessa dagar, i skrivande stund har jag fortfarande värkande lår, bröst, axlar och triceps. Jag får bara hoppas att vi har möjlighet att åka dit och träna med dom snart, annars får vi väl bjuda hit dom igen framöver. För nu så har jag flera nya tankar att använda på våra kommande träningar här i Stockholm. Ses där ute!

Charles och Malik på sitt besök i Stockholm 20-23 juni 2009

Kommentarer
Postat av: Ronnie

Helt underbart att läsa om ditt möte med dessa två herrar!Önskar man hade haft tid att delta själv, men kunde tyvärr inte ta mig till Stockholm för dom där dagarna.. Hade varit härligt. Men har varit riktigt förkyld sen våran träning.Nu hoppas jag att du har mycket lärdom och hårda fysövningar att delge nästa gång vi ses!Vi får planera in en resa till Frankrike också utöver London trippen! :-)Som du själv sa: "Hård träning, är bra träning!".

2009-06-24 @ 02:03:25
URL: http://havagrim.blogg.se/
Postat av: Mauri

Först tänkte jag: NEEEEEEJ, jag missade det! Men sen kom jag på att det finns tid för flera möten och att lärdomarna inte går förlorade för att min kompis Martin fick träna med dem minsann! ;P

Hoppas få träna och umgås lite mer snart igen. May you heal soon ;)

2009-06-24 @ 16:23:35
Postat av: Dee-Kej

Nu hatar jag officiellt bakterierna i min hals. -_- Så jäkla besviken att jag inte kunde komma, jag måste ju bli sjuk 2 dar innan! >_< Men jag hoppas att det var givande för er som var där, och hoppas du kan smitta av dig lite kunskap på träningarna när jag är frisk nog att komma tillbaka igen ;D

2009-06-24 @ 17:30:15
Postat av: przemek

hej jag heter Przemek jag tränar också Le-parkour . Tränar ni i stockholm .Jag är 15år jag bor i skarpnäck och jag vill fråga om jag kan börja träna med

och hur mycke kastar den tack.hej då

2009-06-24 @ 18:44:25
URL: http://google.se
Postat av: Martin

Ronnie: Jadå, det fixar vi, jag är sjuukt träningssugen nu. Händerna måste bara läka ihop lite :PMauri: Tackar, tackar. Surt att jag missar helgen, måste komma till er snart :(Dee-Kej: Smitta I can do! ;)Przemek: Självklart kan du vara med oss och träna. Vi kör två dagar i veckan och det kostar ingenting. Mötesplatsen ändras då och då, allt meddelas via mail.

2009-06-24 @ 20:57:59
Postat av: Anonym

tack vi ses då ... jag är glad tack

2009-06-26 @ 18:34:00
Postat av: przemek

tack så mycke jag ska vänta på mail ;-)

2009-06-26 @ 19:20:08
URL: http://google.se
Postat av: Martin

przemek, du måste ge mig en mailadress att skicka till först. Jag kan inte läsa tankar riktigt än ;)

2009-06-26 @ 21:50:15
Postat av: przemek

det är min mailadress p94@live.se

2009-06-27 @ 12:12:14
URL: http://google.se
Postat av: przemek

hej hur mår du Martin ?

2009-06-29 @ 22:12:14
Postat av: przemek

har är min mailadress padamus10@gamail.com

Jag väntar på mail ;-)

2009-06-29 @ 22:45:23
Postat av: Martin

Hej! jag mår fint. Ja jag förstår det, men ingen får några mail just nu. Det ska lösas inom kort.

2009-06-30 @ 09:32:24
Postat av: przemek

hej hur mår du Martin ?2009-07-01 @ 20:09:02
Postat av: przemek

hej hur mår du nu då Martin?

2009-07-01 @ 23:22:05
Postat av: Cyper

Så synd att jag inte hade tillfälle att komma ner till Stockholm; å andra sidan så måste det finnas pengar också. Aja, det finns ju en framtid. :P

Postat av: przemek

....... hur mår ni alla

2009-07-06 @ 20:18:36
Postat av: przemek

martin när ska ni träna

2009-07-12 @ 01:29:29
Postat av: xxx

hej jag vill fråga när ska ni tränna Le Parkour för jag vill tränna också med gär

2010-01-10 @ 23:26:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0