Minnen från förr

Igår var det valborg och jag höll nästan på att glömma en av de viktigaste sakerna jag gör varje år: Majbrasan i Stocksund. För er som inte känner till det så har jag bott där till stort sett hela mitt liv. Om ni inte har nått större intresse av hur jag tänker om platser där jag växte upp så behöver ni inte läsa vidare, för det är vad det här inlägget handlar om.

Jag tror inte att det är möjligt att växa ifrån sin hemort, men man kan komma en bra bit därifrån. När jag var på väg ner mot brasan på Svanholmen funderade jag en del, jag såg småkillar gående med sina föräldrar och tänkte; det där brukade vara jag.

Då var smällare ungefär det roligaste som fanns på valborg, det var halva meningen med kvällen. Jag minns fortfarande inte vad det var som var så kul, men kul var det. Vi stod vid vattnet och skjöt ner raketer som torpeder i vattnet.

Majbrasan var annorlunda då också, visst var man mycket mindre men brasan var också mycket större, inte den lilla 3x3x2 meter grenhög det är idag. Det var innan kommunen förbjöd privat dumpning på majbrasan vilket resulterade i att den  bestod av allt från spjälsängar till stubbar som säkert skulle hålla till nästa års majbrasa. Men då var det iaf en jäääkla brasa.

Om jag inte missminner mig så var det för två år sedan som brasan var extremt ovillig att ta eld. Detta tyckte jag var himla tråkigt och ringde dit ett gäng eldartister. Dessa härliga människor kom ut till Stocksund och tillsammans med mig gick loss med eldleksaker och stod för underhållningen tills brasan kommit igång.

Det var förr. Igår fick jag faktiskt känslan av hur länge sen det faktiskt var som jag kunde komma ner dit och känna igen hälften varav många var jämnåriga vänner. Dock så mycket har det inte ändrats, kidsen grillar korv vid sin egen lilla brasa på stranden, de vuxna står och dricker vin, någon pratar dålig engelska med sin utländska kusin.

En sak som härligt nog alltid varit detsamma är en av mina äldsta och bästa vänner, trots att vi ses alldeles för sällan. Vi har gått i samma skola nästan hela skoltiden men av någon anledning alltid i parallellklasser. En extremt begåvad sångare som brukar sjunga i kören vid brasan och sedan gå med familjen upp till sitt hus nära brasan och äta middag med nära och kära. Jag blev inbjuden och spenderade resten av kvällen där med bra mat, sång och musik, vin och härliga människor.

Det började bli dags att röra sig hemåt och i Stocksund går bussarna precis lika sällan som när jag flyttade därifrån. Jag klagade inte, det innebar en skön kvällspromenad till Danderyds sjukhus. Det blir en väldig nostalgi att gå igenom sina gamla kvarter. Förbi mitt gamla hem, huset där min dåvarande bästa vän bodde, Stocksunds wärdshus som fortfarande har de bästa pizzorna jag vet, huset där den där jättesnygga tjejen bodde, min gamla skola, bron över E18 som jag gick balansgång på dum som jag var... Ett under att jag aldrig ramlade ner.

Efter en skön kväll full av gamla minnen kom jag hem till Sundyberg. Kändes konstigt, det är fortfarande som att jag åker hemifrån varje gång jag lämnar Stocksund. Antar att det finns ställen som man verkligen aldrig växer ifrån.

Kommentarer
Postat av: Surfis

Jag gick också till brasan jag varit vid tidigare, precis utanför päronens hus. Men ack, där var det inte många man kände igen! Jag har ju bara bott själv i ett år... Men det kanske inte var så många jag kände igen förra året heller. =)Tur att de snålat in på tändvätskan i år iallafall, så fick den där lilla samlingen kvistar mer än 10 minuter på sig att gå upp i rök.

2009-05-01 @ 18:56:46
URL: http://surfaren.se/
Postat av: Ronnie

Känner igen det där så väl.. Var dock längesen jag befann mig vid min uppväxts majbrasa. Bor 20 mil därifrån nu.Men ditt inlägg väckte en hel del minnen.. Speciellt minnen av hur roligt man hade med smällare och raketer. Idag förstår jag inte heller vad som var så roligt med det, men ja. Det var väl det valborg handlade om för mig på den tiden. Dunder och brak..Sen blev det synonymt med fest för mig.. Numer är det en högtid jag inte direkt firar. Dricker kanppt något längre, och är inget barn, och har inga barn. Så det blir en kort promenad på byn, titta på lite folk, och så var det bra med det.Här hade dom inte ens någon brasa i år vad jag vet. Mycket tråkigt.. Minns att jag en gång sprang rakt igenom majbrasan i min gamla hemstad när den hade brunnit ner till hälften. Korkat som tusan.. Mina sulor på skorna var inte så fräscha efter det. :-)Ha det bra!

2009-05-02 @ 14:03:14
URL: http://havagrim.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0